• YOUR NATURAL SIDE Olej Wiesiołek Nierafinowany Organic, pipeta 10ml

Brak towaru
17.90
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 2.9
Odbiór Żabka Ksawerów (Wschodnia 135) 2.9
Odbiór Żabka Ksawerów (Jana Pawła II 2) 2.9
Odbiór Żabka Ksawerów (Wschodnia 35) 2.9
Odbiór Żabka Pabianice (Rzgowska 35A) 2.9
ORLEN Paczka 7.9
Paczkomaty InPost 10.9
Kurier (InPost) 15.9
Dostępność Brak towaru

Olej z Wiesiołka nierafinowany Organic

Olej z wiesiołka polecany jest do skóry delikatnej, suchej, dojrzałej, mało elastycznej, ale także problemowej, z nadprodukcją sebum czy zanieczyszczonej. Pielęgnuje także włosy suche, zniszczone, matowe oraz osłabione paznokcie. Dostarcza skórze nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie oleinowego (Omega-9) oraz gamma-linolowego (Omega-6).

 

Idealny do pielęgnacji: 

  • suchej, łuszczącej się, delikatnej
  • skóry skłonnej do podrażnień
  • cery dojrzałej z oznakami starzenia
  • skóry problemowej, zanieczyszczonej
  • cery z nadprodukcją sebum
  • suchych i zniszczonych włosów oraz paznokci

Stosowanie:

  • jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na zwilżoną skórę całej twarzy, szyi i dekoltu lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dostarczysz w ten sposób skórze więcej cennych składników
  • jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia
  • masaż wybranych partii ciała – stosuj samodzielnie lub zmieszaj z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym, dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne
  • wzbogacenie kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olej z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę
  • maska na skórę głowy – wmasuj olej w skórę głowy w ilości 2 łyżek stołowych minimum 1 godzinę przed jej umyciem, w celu dostarczenia jej cennych składników
  • maska na włosy – nałóż na suche bądź zwilżone wodą i/lub żelem aloesowym/hialuronowym włosy minimum 20 minut przed ich umyciem, a następnie zmyj olej delikatnym szamponem. Taką mieszankę możesz pozostawić na włosach także na dłuższy czas, np. całą noc. W razie użycia zbyt dużej ilości oleju – najpierw nałóż porcję odżywki do włosów, by zemulgować olej, a następnie umyj szamponem
  • zabezpieczenie końcówek włosów – wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów
  • preparat na zrogowaciałą skórę – niewielką ilość oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować olej również jako wsparcie dla kuracji regenerującej dla popękanych pięt lub suchych dłoni. W tym celu przed snem wmasuj olej w skórę pięt/rąk (np. dodatkowo na stosowany zazwyczaj krem), a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice. Możesz również wcześniej dodatkowo owinąć stopy/ręce folią
  • jako odżywka do paznokci – kilka kropel oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. Możesz dodać także kilka kropli oleju rycynowego
  • jako odżywka do rzęs i brwi – rozprowadź olej na całej długości rzęs oraz brwi, uważaj, by olej nie dostał się do oka
  • jako maska do twarzy – wymieszaj kilka kropli oleju z porcją wybranej glinki bądź glinek, dodaj ulubioną wodą kwiatową i mieszaj aż do uzyskania konsystencji pasty, nałóż na ok. 15 minut, po czym zmyj. W międzyczasie spryskuj skórę wodą roślinną, by nie dopuścić do całkowitego zaschnięcia maski

Specyfikacja produktu:

Nazwa surowca wg. INCI: Oenothera Biennis Seed Oil (olej z wiesiołka nierafinowany 100%)

Kraj pochodzenia: Chiny

 Postać: płynny olej o charakterystycznym zapachu

Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce może tężeć

Trwałość: podana na opakowaniu

Surowiec użyty do produkcji posiada Certyfikat Soil Association Organic

 

Ciekawostki:

Olej z wiesiołka pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion owocu wiesiołka dwuletniego (Oenothera Biennis)

Roślina ta pierwotnie pochodząca z Ameryki Północnej, obecnie jest powszechna na całym świecie. Można ją znaleźć również w Polsce